Min käkoperation: Planen och plastik?!

 
Tillslut blev jag inkallad till tandregleringen som förklarade läget. Jag har ett litet överbett men egentligen är det större än vad det ser ut eftersom undertänderna har försökt kompensera bettet genom att ställa ut sig. Det är också därför jag inte upplever att det är trångt i underkäken eftersom tänderna får mer plats när de sprider ut sig som en solfjäder.
 
Det man gör är att ställa ut övertänderna likadant (herre..min..gud) och dra bort två tänder för att få plats att räta upp undertänderna lite. Så räls 1,5-2 år där jag alltså kommer bli fulare och fulare, rent ut sagt.
 
Sedan görs själva operationen där käken sågas av och flyttas fram. Kommer få äta flytande i 2 veckor, sedan mos i 4 veckor.
 
Sen ska rälsen sitta på 1,5-2 år till för att ordna upp det igen.
Efter det så får jag gomplatta i 2 år nattetid (minst) så totalt tar hela behandlingen ungefär 5 år. 
 
 
Efter mötet med tandregleringen så hade vi ett möte med käkkirurgen som kom fram till samma sak och dessutom
" Vi har kommit fram till samma slutsats, att du skulle bli hjälpt av en operation för att undvika apné i framtiden samt pga bettet. Man flyttar fram underkäken 7 mm och vi rekomenderar att man även förutom att såga av käken, sågar av benet i hakan och flytta fram även det."
Jag frågade vad meningen var med att såga av hakan, och han svarade
"Ingenting, det är rent estetiskt."
 
Och jag blev så jäkla osäker! Vill jag förändra något som jag förlikat mig med efter så många år. Ett släktdrag om än inte så attraktivt?  
Har ju velat det typ hela mitt liv men nu har jag vuxit upp och sett mina ansiktsdrag landa i det som slutligen blev mitt utseende? Som jag ser genom mitt släktled. Känns så himla konstigt, för det gör ju ingen mening rent medicinskt. Är ju som något som är jag men samtidigt inte "snyggt"?
Kirurgen var väldigt lyhörd och sa att hakplastiken är inget vi behöver bestämma nu, eftersom operationen är två år bort men att jag skulle fundera på det.
 
En förfrågan skickades till landsting om att få en bedömning på hur "grova" felen är. Nog grova, så betalar landstinget eftersom det bör ha gjorts när jag var yngre/ inte nog grovt, jag får betala själv där bara regleringen kostar underfär 20.000 om jag ville göra det här.
 

Min käkoperation: Startskottet! Remiss

Ba random sötbild för att kompensera snusket längst ner.
Jag har alltid haft varierade problem med mina visdomständer, som många har. Och i början av året, när jag började gå hos de extremt kompetenta tandläkarna här i Norrbotten, så tyckte de att vi skulle operera bort dom.

När jag för första gången var in till tandakuten pga mina problem så sa tandläkaren att det inte är så konstigt att jag har problem med visdomständerna eftersom de inte har plats att komma upp och därför hamnar i något typ av limbo mellan att vara framme och inbäddade i tandköttet. och ifrågasatte varför inte dessa opererats bort tidigare, detta brukar man göra vid 15 års ålder för att käken är mjukare då. Jag ryckte bara på axlarna och vi bokade tid för att operera bort båda vid två olika tillfällen.
 
Den första gick jättebra! Var lite väl kaxig och tog inte värktabletter regelbundet och lärde mig min läxa så förutom skallebang så gick det bra.
 
 
Men under tiden som jag väntade på den andra operationen var jag ändå tvungen att komma på en akuttid till pga samma problem med kvarvarande tand och att jag slagit bort en flisa på en framtand när jag åt chili sin carne (Typ världens mjukaste mat??). Denna gång fick jag träffa en annan tandläkare som "fristående" konstaterade samma; att det var konstigt att visdomständerna inte plockats tidigare pga den onorm... eh.. ja.. asså.. din... underkäke.. den... är lite..
- Tänkte du säga onormal?
-Eh... Ja.
Jag bara skrattade och jag kunde se hur lättad hon blev.
Hon förklarade vidare att den var underutvecklad och ganska mycket så om jag ville så kunde hon lägga in en förfrågan om att göra en utredning och isåfall skulle jag ev. kunna få tandställning gratis. Något jag funderat över ändå sen mina framtänder börjat sticka iväg i 20-årsåldern. Hon frågade om jag snarkade vilket jag gör och om någon i min släkt har apné, vilket de har. Så remiss skickades och inom sinom tid opererades den andra visdomstanden i nederkäken bort. Det. blev. KAOS. TRIGGER: BLOD. Men men dessa operationer har ju egentligen inte med THE operation att göra så bli inte avskräckt.. 


 
 
 
 
Allt gick bra tills jag kom hem och fick en oväntad blödning och mitt i det höll jag på att svimma. Var hemma själv, fick inte tag i varken Johannes, 1177 eller tandläkarmottagningen. Tillslut fick jag jag tag i Johannes som kom och hämtade mig. Han kom in i badrummet och backade snabbt ut om man säger så. Väl hos tandläkaren igen så sydde dom lite till och sprutade på blodstoppande medel. Hon var lika chokad tandläkaren och visste inte hur vi skulle göra men om det inte slutade så skulle jag behöva åka in på akuten men som tur var slutade det. Halsen var alldeles blå, grön eftersom blodet runnit ner på insidan huden.
 
 
Bara snapatf rån en film, det ba forsade.

Min käkoperation: Mitt utseende.

Hej! I nuläget går jag igenom två utredningar och den ena är en "bett-utredning". Jag har försökt googla mig fram till folk som gjort samma utredning som mig men hittar inget så därför tänkte jag "Varför inte dokumentera min resa så någon annan kan bli lite klokare?"
Beslutet kom för drygt en månad sen. Jag ska nämligen göra en käkoperation pga min underutvecklade underkäke/överbett. Vilket för det första var en stor chock för mig. Har jag underutvecklad underkäke? Jag har väl bara en liten haka? Har ju inget fel med bettet?
 
Jag ska berätta hela "historien" . Så kapitel ett, det estetiska.
 
 
Mina tänder: Har aldrig upplevt att jag har haft problem med själva bettet. Jag fick gomplatta i mellanstadiet pga jag hade ett litet överbett vad jag förstod. Denna använde jag i princip aldrig tills jag inte behövde ha den mer.
 
 
 
 
Mitt utseende The younger years: Jag har alltid beskrivits som "har goa kinder", vilket barn har. Men under mellanstadiet/högstadiet blev jag mer och mer medveten om att jag var "tjock", iallafall i ansiktet. Tanken är inte att jag ska lipa över hur synd det var om mig men for the record ändå att det inte bara var i mitt huvud så fick jag kommentarer då och då tex.
  "man ser inte när du blåser upp kinderna, för dom är så stora ändå.".
Likt många så försökte jag svälta mig stundvis men hur smal jag än blev så var jag alltid "tjock" i ansiktet. Hade alltid dubbelhaka och runda kinder. Hela jag var som en boll tyckte jag själv. Hade inga ben i hela ansiktet. Jag var ju inte ful, men jag hade bara lite svårare att se snygg ut.
 
En dag när jag gick i 9an och skulle klippa mig så diskuterade jag och min frisör frisyrer och jag berättade att jag tyckte om höga frisyrer. Bara i förbiseende så sa hon då: "Precis! Det är snyggt att ha höjd uppepå huvudet när hakan är liten för att  balansera upp det".
Man skulle kunna tro att man blir nere då, men så tog jag det inte alls, jag blev så GLAD! Blev som epiphany! Jag har ju bara en liten haka! Jag är inte tjock och hur jag än gör så kan jag inte förändra min benstruktur! Jag har verkligen inget ben i hakan, det är faktiskt ganska kul!
I samma veva började jag gymnasiet och flyttade hemifrån.
 
 
 
 
 
 
 
Mitt utseende The middle days: Rent allmänt mådde jag bra den här perioden men jag var också väldigt medveten om min haka. Precis som jag aldrig gjort, så undvek jag att sätta upp håret helt så "hela min asiktsform" skulle komma fram och jag var väldigt medveten att om det kom fram en kamera, att snabbt göra en min eller på något vis dölja hakan, lite casual. Under den här perioden blev jag också utskrattad på en fest där jag inte kände någon pga min profil. Eller snarare av värden som högt deklarerade vad ful jag var och att alla skulle stämma in. Sen dejtade jag honom i nästan tre år. Dont ask...
 
 
 
 
 
Mitt utseende The later days: Jag funderade några år på att lägga in ett implantat men tillslut kom jag fram till att om inte det gör någon skillnad för mig, utan bara hur jag känner mig när folk ser mig så varför ska jag göra det? En annan tanke som gjorde att det kändes rätt att förbli mitt "gamla, fula jag" var att jag ser dragen genom min släkt; Tänk om mitt barn får samma haka och så ska jag övertyga dom om att de duger men mamma dög inte i sina egna ögon.
 
Och så accepterade jag mig själv. Hela mig. Gick upp 10 kilo och har magtröjor som aldrig förr. Jag har det jag gillar och skiter i resten. Ja, jag har lite hår här och valkar där och en och annan finne håller mig ständigt sällskap men ja, tänker livet är lite för kort för att bry mig. Och jag började för tre år sedan sätta upp håret för vem fan orkar ha håret nere hela jävla tiden. Jag jobbade med barn och de frågade varför jag har så liten haka redan första dagen (hur kunde de pinpointa det när jag själv inte såg det på 15 år??) men förklarade bara att alla ser olika ut och min farmor har en liten haka. Jag kände att jag inte behövde sminka mig varje dag heller, just för att barnen skulle se att ibland ser man ut såhär och ibland såhär och både är bra. And it was relieving!
 

RSS 2.0