Happy new 2013

Gott nytt år! 

Norrlänning och Örebroare mot uppöver

Skyll dig själv
Rent allmänt, påväg till Piteå för att fira nyår med bästaste Jenny och Robin.
Har min nya favorittröjja som jag köpte i veckan och känner mig väldigt norrländsk i stickad tröjja, läder och silver accessoarer, nyblonderat hår som är härligt risigt och mina nya skinnstövlar.

Att stressa ner

Som ni förstår så har jag några lediga dagar i Lappland nu i mellandagarna.
Jag försöker verkligen slappna av men jag drömmer bara om jobb och min vakna tid oroar jag mig bara för de jobb och saker som väntar på mig i Skellefteå. Jag vill prestera.
Men någon del av mig blir lugn av dessa snötyngda tallar och oskottade verandor. Jag stannar här några dagar.
 

24 december lider mot sitt slut.

 
Jag ville bara droppa in för att säga att vi befinner oss i vårat vinterland! Vi har precis öppnat julklapparna och det har varit en jättefin julafton. Imorgon åker vi tidigt till Ingenstans för att fika med tanter och farbröder på julottan. Men än är inte julen över så jag ville önska er alla en god jul!
 
 

Jullista 2012

Bara några dagar kvar till jul så tänkte att det var på sin plats med en jul-lista :)
Pepparkakor - Lussebullar
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar - Prinskorv
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Rullsylta - Pastej
[haha som ni ser gillar jag i princip inget på julbordet]
Revbensspjäll - Janssons frestelse
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Glögg - Julmust
Ge - Få
Hemma - Borta
Utomlands - Sverige
Mysteriet på Greveholm - Dieselråttor och sjömansmöss
Chokladkalender - Paketkalender
Plastgran - Äkta
Arne Weise - Ernst
 
Hur och med vilka ska du fira jul i år?
Iår ska vi fira jul hemma i Lappland. Det känns skönt sen resan till Örebro förra året var en av de värsta upplevelserna jag varit med om i hela mitt liv. Resan överskuggar lite själva julfirandet förra året, som var mysigt men annorlunda. Därför känns bra att få fira på hemmaplan i år. Det blir hela mina familj och några släktingar till. Och så Johannes förståss, som ska fira jul med oss för första gången♥
 
Vad önskar du dig i julklapp?
 
Några produkter från make-up-store och portionsskålar.
 
Vilken scen är bäst ur Kalles Jul klockan 15 på julafton?
Jag ser knappt Kalles jul längre, har ju sett det så oerhört många gånger. Jag gillar Julverkstan för det mesta och jag tycker anledningarna till ändringarna i år är absurda.
 
Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
Ja oftast. Senaste julen jag firade hemma var den bästa julen någonsin.

Har du firat jul utomlands någongång?
Nej och inget jag önskar heller. Räknas Örebro?
julvädret i Örebro, 2011
Vilket jullåt är den bästa?
Mer jul gillar jag, ni vet den "jag vill ha en svårknäckt nöt, sötare gröt, djupare dopp i grytan". I våran familj lyssnar vi bara på rock-jul låtar med lite fart i istället för stämningsfulla carola-låtar.

Vilken julfilm är den bästa?
Grinchen kanske? Även om jag är otroligt less den också.

Har du varit Lucia någongång?
Ja, det har jag. Jag blev framröstad som lucia för hela skolan när jag gick i 6an. Det var jättestort för mig. Vi hade levande ljus och en riktig stor och tjock krona i mässing. Jag var ganska ängslig till en början att ha hela håret fullt med eld, men tillslut tyckte jag det var mer irriterande då uppdraget att få bort stearin ur håret är smått omöjligt. Men jag är väldigt stolt över att jag fick vara lucia.

Berätta om ett julminne som betyder mycket för dig:
Jag kommer inte på något som betytt mycket nu på liggande mage men jag kommer ihåg speciellt förra julen för vi hade det så roligt då. Blandannat när vi klädde granen det året och till likhet med våran julmusik är våran julgran lite annorlunda också än allt stämmningsfullt röda kulor och glitter.
Vi har 50 000 kulor i 1000 olika färger och glitter och småtomtar hit och dit, och det här året satte min bror Crille på sig ledarrollen och bestämde att vi bara skulle ha varannan silver och varannan blå kula. När vi pyntat hela granen satte Crille dit ännu en blå kula och förklarade "här kan vi vara lite crazy och köra en blå också" och gud vad vi skrattade.
Annat julminne från det året: Crille blir rädd för en påse.

Jag är inte död

Jorden verkar inte gå under än, så jag ska passa på att fara på stan med syster så jag äntligen kan få några vinterskor.

Pipparkakor

När vi gjorde pepparkakor så hade vi inga formar, därför blev allt i princip cirklar. Jag tyckte det var så tråkigt och jag är inte direkt så stadig på handen så jag kan skära ut granar eller nånting, så det blev en del..Well otradtionella pepparkakor.
 
Jag kunde inte ens göra hjärtan utan de blev stjärtar tillslut. Med string..
 
U know us. Merry christmas / The palace

Sluta ursäkta ditt liv

 
Jag är så less på människor som säger "nee jag kan inte". Speciellt tjocka människor. Du blev inte tjock, du själv gjorde dig det (förutom då det kanske handlar om en gradivitet då) och det är bara du själv som kan fixa det. Visst det är svårare för vissa pga gener men då få du ge dig fan på det.
 
Jag har i många år tänkt nej jag orkar inte, jag kan inte, men du kommer aldrig komma någonstans om inte du själv gör det. Det finns ingen annan metod än att du själv gör arbetet. DU måste bestämma dig, hur vill jag se ut? Hur vill jag må? Det är ingen annans ansvar för något i ditt liv.
Jag brukade tänka "jag väntar tills jag är typ fet DÅ får det vara nog", men om jag inte ens kan träna bort dom 5 kilo extra jag har nu, hur ska jag då lyckas när jag väger 20 kilo extra.
 
Det handlar om att bestämma sig. Äta mindre eller träna mer. Det handlar inte om att du ska behöva svälta dig för tränar du så ska du äta mer. Du tränar för att må bra och det är inte omöjligt! Det behövs inte gymas varje dag i ett halvår. Jag har ju själv märkt hur min bakdel blivit fastare på bara några månader på gymet. Jag har kommit på en massa småtrix i vardagen som gör träningen lättare och överätandet mindre och jag tänkte dela med mig av dom vid ett senare tillfälle, nu ska jag jobba och sen ska jag ge järnet på gymet!

På tal om dopp i grytan

Min kameraskygga mellankusin
Som min kusin Nickolina sa när hon var liten och skulle äta dopp i grytan för första gången. Vi förklarade vad det var och hur man gjorde men hon såg fortfarande mycket skeptisk ut, tillslut sa hon;
"Jag tror inte jag gillar kokta mackor..."
 
Hon sa många kul saker när hon var liten, som när vi skulle se bio och det var första gången för henne och direkt hon kom in så tittade hon storögt på bio-skärmen och utbrast sedan; "...WAOW! Vilken BAOTA TV!"
 
Samma första gången hon var på badhus; "WAOW! Vilken BAOTA bassäng!"
 

Att bjuda på första gången

Ikväll kommer Johannes kusin Therese hit och vi ska julpyssla. Baka pepparkakor så jag får nog smaka pepparkaksdeg för första gången och till middag ska vi äta dopp i grytan så Therese får smaka det för första gången. Vet ni att neröver doppar de vörtbröd i grytan, inte konstigt att söderlänningar tackar nej när man säger "vill du ha dopp i grytan?"
 
Det är ganska roligt att jag fått ett gäng söderlänningar att visa upp norrland för, de lägger märke till småsaker som man själv tar för givet och då inser man att det är ganska fint att bo i norrland ändå♥

Malvin studios goes arbetslös

 
För övrigt så har Malvin studios satt precisa ord på vad jag försökt säga om arbetsförmedlingen. Titta, skratta, njut!

Johannes ljusavdelning

Tiden går så oerhört fort! Hinner ju inte ens blinka innan julen kommer vara här och jag har fortfarande tusen saker kvar att göra innan vi far till Lappland på lördag.
 
Jag är ledig idag och har just tagit emot 40 kilo lampa som jag och postgubben fick hjälpas åt att få upp. Nog är det väl ändå att man ska ha en karl som är intresserad av så stora grejjer. Men det är tur att vi har stor lägenhet så han kan bre ut sig utan att man snubblar runt på alla ljusprylar som fyller vardagsrummet.

Working all over town

Arkivbild, glad på extrajobb1.
För att kanske fortsätta i den mer positiva andan. Jag vet, det kanske inte låter så bra men... Jag har fått ännu ett jobb! Men den här gången är det annorlunda; 22 år. Arbetslös. 3 extrajobb. 1 deltidstjänst!
 
 Jag har alltså blivit deltidsanställd (vikariat dock) där jag ska få arbeta 13 timmar i veckan (utspritt på 4 dagar vilket innebär att jag får hela de dagarna ockuperade för att jobba 3,5 timme, ovärt?) Men jag är ändå glad. Det är ett litet litet steg i riktning där man inte måste planera, och planera om, sitt liv efter andras behov. Fasta tider, fasta dagar. Sju till fyra jobb, en dag kanske jag är där.

My monthly story with

Innan jag själv hade kontakt med arbetsförmedlingen förstod jag inte varför alla tyckte så illa om dom, dom försöker ju hjälpa en att hitta jobb. Men allt de gör är att kalla en på möten där de berättar att man kan söka jobb.
Fick ett brev för en månad sedan om att jag skulle på ett möte den 12/12. Den 6 fick jag ett sms att mötet som jag skulle ha senare den dagen hade blivit inställt. Jag mailade tillbaka om att jag inte fått någon information om att jag skulle på något möte, dom svarade att nu spelade det ju ingen roll eftersom mötet ändå blev inställt.
Eh jo, det hade spelat roll?? För annars hade jag blivit utskriven av ingen anledning (igen).
 
Jag gick in på AF någon dag senare för att veta om det fortfarande betydde att jag skulle komma den 12 eller om dom hade blandat ihop datumen men där bekräftade de att 12 skulle jag iallafall ha ett möte.
 
Har just kommit tillbaka efter att ha gått dit (40minuter enkelväg) i djupsnö eftersom det inte är plogat, i mina sneakers för att jag inte haft tid att köpa skor eftersom jag jobbat så mycket. Väntar en halvtimme och tar kontakt med personalen där de säger att hon som skulle ha haft mötet är sjuk. Och hon som skulle tagit det istället glömt det eftersom det inte stod i systemet. Knatar hem 40 min igen med klump i halsen.
 
Där och då ville jag bara lägga mig på golvet och ligga där mitt bland alla invandrare, ungdomar och personer med kryckor, ligga raklång bara glo upp i taket. Jag vet inte varför jag tar så illa vid mig när AF misslyckas med allt. Kanske för att de nästan brände ut mig och knycklade ihop mitt psyke, för att de inte är människor eller för att de inte tar hänsyn till att arbetslösa fortfarande är det.
 

The end of the world, is it near?

En tanke som har slagit mig bara. Tänk om jorden verkligen kommer gå under den 21 december, då skulle det innebära att vi bara har lite mer än en vecka kvar att leva. Hur känner du inför det?
 
Jag är av den åsikten att jorden inte kommer att gå under i år men att det inte ligger flera miljoner år fram i tiden. Enligt FNs miljösammanfattning 2008 tror jag det var så skulle vi behöva ett helt nytt jordklot inom 50 år om vi fortsätter förbruka resurser som vi gör nu och bara de senaste åren har man ju själv märkt skillnader på klimatet. Förra sommaren badade jag i Torneälven (älven som separerar Sverige från Finland, aa precis, längst upp i landet) i början av juni. Sen har vi haft vintrar med ingen snö i december. Naturkatastrofer och förändringar i temperatur och väder är största tecknet.
 
Min gissning är att jorden kommer gå under om typ 200-300 år, vilket inte är så himla långt bort. Vad tror du?

En sång från hjärtat ut i fingerspetsarna

 
Imponerad över hur otroligt mjukt dom tecknar i den här låten. Sen tycker jag att själva musiken är ganska fin också. Lägg märke till att dom tecknar speglat mot varandra! Enjoy!

Röd november i december

 
Som ni vet älskar, älskar, älskar jag Kapten röd. Han har nyligen gjort en ny låt tillsammans med Aki. Här är den och själva låten börjar på 1:37. Grym som vanlig. 

What you do? Where u at?

Hade världens, äckligaste, förvirrning imorse.
Vaknade och det var bäckmörkt ute (jag vill stava beckmörkt, men det kan ju inte vara korrekt?) och först panikade jag över vad klockan var. Sedan tappade jag allt vad minne innebar. Ska jag jobba idag? Vars ska jag jobba? Vilken tid brukar jag börja på vilket jobb? Vad brukar jag göra på vilket jobb? Kan jag vägen till mitt jobb? Shit.
 
Sedan insåg jag att Johannes inte låg bredvid mig så då blev det istället, vaars fan är Johannes?! Tills jag tillslut insåg att jag inte ens visste vars jag var! Och det var inte den här första sekunden man är förvirrad när man vaknar utan efter cirka 3 minuter när jag verkligen försökte komma ihåg mitt liv fick jag en snabb återblick om att jag åkt bil igår och då insåg jag ja, just ja. Jag är ju hemma. 

To the snowy hills

3 generation kvinna. Julen 2009.
Efter mycket om och men så bestämmer jag mig för att fara till Lappland i helgen, trots att jag ska dit till jul. Jag har min första lediga helg, sen september. Blir min familj, solarium, träning, julbak och gottigott. Trevlig fredag♥

Sugar mug

Godmorgon! Här sitter jag pågolvet intill elementet och har just konstaterat att he funka å lägga in bilden igen. Så här kom ett tips!
 
Ni vet att om man glömmer bort thé (eller kaffe för den delen) i en kopp så får den fula "koppränder" efter ett tag. Det ser ganska äckligt ut men dom är jättelätta att få bort genom ett husmorsknep som min mamma har lärt mig. Fukta bara koppen ordentligt och gnid med lite socker, supereffektivt.
 
Om socker är sådant bra slipmedel, tänk vad dåligt det måste vara för tänderna då? Eller bra iochförsig, kanske tänderna blir vitare ^^
 

2 irriterande saker

Sitter här och dricker the och är irriterad över några saker:
1. Det går inte lägga in bilder på inlägg längre(?) 
och
2. Arbetsförmedlingen skickade sms igår om att mitt möte kl14 samma dag var inställt och att de skulle höra av sig om när den nya tiden blir. Saken är bara den att jag inte hade något möte igår, däremot ett nästa vecka, så om mötet inte hade blivit inställt hade jag antagligen blivit utskriven (igen) för att arbetsförmedlingen inte har någon koll på någonting, överhuvudtaget..
 
Ni får något roligare att läsa när bildinfogningen funkar igen.

Ready for christmas

Enda dagen jag och Johannes är lediga så vi har passat på att julpynta, städa kylskåpet och avfrostat frysen. Alltså är allting redo för kommande bullbak, knäckkokning och tryffeltillverkning!
Dock får det vänta några dagar då jag jobbar imorgon och onsdag, torsdag måste jag med ärenden med syster och på fredag går grädden ut, typiskt... Men det ordnar sig nog, får väl nattbaka om int annat =)

Kallt ute, mysigt inne

En kall dag i början 
Har just parkerat mig i min vinter-onepiece (läs Johannes onepiece) och inväntar söndagsmiddag, bakad potatis med den awesomiga kycklingröran! Äntligen slut på mina 9-dagar-isträck-pass men jag är bara ledig imorgon innan jag jobbar ännu en dag. Hann städa imorse innan jobbet så blir julpynt ikväll!
 

När är man född i norra Sverige?

Vi har många roliga historier från när vi var små i min familj och en av dom står min storebror för.
 
När jag föddes var Crille ofta och kikade i min mun. Min mamma frågade alltid vad han gjorde och han brukade bara säga "inte än.
Tills den dagen när han pillade i min mun som vanligt och hittade min första tand. Då utbrast han stolt;
"NU Jonja äta palt"
Är man norrlänning från födseln, så är man.
Saknar hemma♥
Bästa julen för två år sedan; morbror, mormor, jag och Crille.

Halvfluffig tjej i stormen

Halvfluffig
Gå upp extra tidigt för att diska men inser att jag nog måste skotta ut bilen istället. Har pratat med min kära mor i telefon en stund och ska snart ut i stormen för att ta mig till jobbet, trevlig lördag och GLÖM INTE att äta första chokladbiten i kalendern idag ;)

RSS 2.0